Nieuws

MAAK VOOR HET EINDE VAN DIT JAAR NOG GEBRUIK VAN DE JAARLIJKSE SCHENKINGSVRIJSTELLINGEN

4 december 2018

"Hoe kan ik gedurende mijn leven alvast vermogen overhevelen naar bijvoorbeeld mijn kinderen, op een fiscaal vriendelijke manier?” Dit is een veelgehoorde vraag voor een adviseur. Eén van de antwoorden daarop zal zijn dat jaarlijks een bedrag kan worden geschonken, gebruikmakend van de schenkvrijstellingen.

 

DE ALGEMENE VRIJSTELLING

De algemene vrijstelling geldt voor iedereen en kan jaarlijks worden gebruikt. Gedurende 2018 bedraagt de algemene vrijstelling € 2.147. De vrijstelling kent geen bestedingsdoel. Onder deze vrijstelling vallen schenkingen van grootouders aan hun kleinkinderen of schenkingen aan derden.

 

VRIJSTELLINGEN VOOR SCHENKINGEN VAN OUDERS AAN KINDEREN

  • Jaarlijkse vrijstelling: Ieder jaar kunnen ouders een bedrag van € 5.363 (bedrag 2018) belastingvrij schenken aan hun kinderen. Deze vrijstelling geldt per kind en kent geen bestedingsdoel.
  • Eenmalige vrijstellingen: Naast de jaarlijkse vrijstellingen zijn er ook vrijstellingen waar eenmalig gebruik van kan worden gemaakt. Deze eenmalige vrijstellingen gelden voor schenkingen van ouders aan hun kinderen waarbij de kinderen op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

 

Eenmalig mag een bedrag van € 25.731 worden geschonken van ouders aan hun kinderen. Men mag zelf bepalen waar het bedrag voor zal worden gebruikt.

 

De voorstaande vrijstelling kan ook eenmalig worden verhoogd tot € 53.602. Het bedrag dient dan wel gebruikt te worden voor de eigen woning of een dure studie van het kind.

 

SCHENKEN VOOR EEN EIGEN WONING, MAXIMAAL € 100.800

Deze belastingvrijstelling geldt niet alleen bij een schenking aan uw kinderen, maar kan aan iedereen worden gedaan.

 

Wel geldt als voorwaarde dat de ontvanger, of zijn of haar partner, tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn. Daarnaast dient de schenking vóór 31 december 2019 gebruikt te worden om een eigen woning te kopen, te verbeteren, te onderhouden of om de eigenwoningschuld of een restschuld af te lossen.

 

Er geldt in sommige situaties (beperkt) overgangsrecht als door de ontvanger al eerder gebruik is gemaakt van een verruimde schenkingsvrijstelling vóór 2010 of in 2015 of 2016.

 

AANGIFTE SCHENKBELASTING VÓÓR 1 MAART 2019

Let op! Wanneer de schenkingen de algemene vrijstelling overtreffen of wanneer een beroep wordt gedaan op de eenmalig verhoogde vrijstelling dient een aangifte schenkbelasting ingediend te worden bij de belastingdienst.

 

De aangifte schenkbelasting voor schenkingen die hebben plaatsgevonden gedurende 2018 dient vóór 1 maart 2019 bij de belastingdienst binnen te zijn. 

Bel voor vragen of een afspraak 073 - 692 64 64

Vragen? Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op.