Nieuws

DE OPTIMALE FISCALE STRUCTUUR: OPRICHTING ONDERNEMING

19 februari 2019

Men heeft het vaak over ‘de ideale (fiscale) structuur’, maar bestaat deze eigenlijk wel? Wat voor u als onderneming de ideale structuur is, hangt onder andere af van uw wensen met betrekking tot de onderneming.

 

In Nederland beschikken wij over veel startende ondernemingen. Als nieuwkomer in het ondernemerschap komt er veel op u af. Eén van de keuzes die u moet maken is de rechtsvorm voor uw nieuwe onderneming. De meest bekende rechtsvormen zijn de eenmanszaak, de vennootschap onder firma, de besloten vennootschap (hierna: BV) en de naamloze vennootschap. In deze nieuwsbrief gaan wij specifiek in op de BV. Een groot voordeel van het drijven van een onderneming in een BV is het beperken van de aansprakelijkheid voor u als privépersoon.

 

HOLDINGSTRUCTUUR

 

Eén van de grootste voordelen van het drijven van een onderneming door middel van een BV, is dat er voor kan worden gekozen om een zogenoemde holdingstructuur op te zetten Door een dergelijke structuur op te zetten, kunt u vermogen wat in de risicosfeer van de onderneming (Werk-BV) zit afzonderen. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld overtollige reserves in uw Werk BV, alsmede eventuele patenten / merknamen in verband met de door u ontwikkelde producten.

 

Het hebben van een holdingstructuur kan daarnaast ook van pas komen wanneer u zich bezig wilt houden met meerdere activiteiten. In dit geval zou u de verschillende activiteiten onder kunnen brengen in aparte werkmaatschappijen. Het voordeel is dat als één van de activiteiten niet slaagt u als ondernemer ervoor kunt kiezen om de niet-rendabele vennootschap op te heffen. Omgekeerd is ook het voordeel dat indien zich een koper voor slechts één van de activiteiten meldt, de aandelen in de betreffende werkmaatschappij onbelast kunnen worden verkocht.

 

OVEREENKOMSTEN EN CONTRACTEN

 

Bij het vormgeven van uw structuur is het van belang dat u de onderlinge verhoudingen goed regelt. Stel dat u bijvoorbeeld als enig werknemer werkzaamheden gaat verrichten voor Werk-BV. Indien u hierover niets vastlegt kan dit leiden tot onnodige discussies met de Belastingdienst over eventueel door u genoten loon van Werk BV en / of Holding BV. Het is in deze situatie dus verstandig om er voor te zorgen dat er een duidelijke arbeidsovereenkomst is tussen u in privé en de Holding BV en een duidelijke managementovereenkomst tussen de Holding BV en de Werk-BV. Ook wanneer u geld leent aan / van de Holding BV dan wel aan / van de Werk-B.V. dan is het verstandig om ook hier vast te leggen wat de afspraken zijn over het geld dat u leent aan / van de Holding BV dan wel aan / van de Werk-BV. 

Bel voor vragen of een afspraak 073 - 692 64 64

Vragen? Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op.